hummus

Przepis przygotowała dla Was nasza magister dietetyki – Anna Zajdel. Ukończyła studia na kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, gdzie uzyskała tytuł magistra.

Dietetyka jest moją pasją. Bardzo lubię pomagać innym. Największą satysfakcją jest dla mnie gdy moi pacjenci dobrze się czują i promiennie wyglądają. Na bieżąco się dokształcam, szukam możliwości zdobywania nowej wiedzy i umiejętności. W swojej pracy zawodowej kieruje się dowodami naukowymi, faktami potwierdzonymi w badaniach naukowych. Moim zdaniem nie istnieją diety cud, oraz uważam, że każdy nowy trend należy traktować z dystansem.

Aby osiągnąć cel należy wypracować sobie nawyki, które pozostaną na zawsze.

Tylko trwałe zmiany przynoszą korzystne efekty.

Najważniejszy jest umiar! „Jedz gdy jesteś głodny” „Skończ jeść gdy jesteś najedzony”

Przepisy na hummus z pieczoną papryką i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 400g ugotowanej ciecierzycy
  • 60g orzechów włoskich
  • ¼ szklanki tahini
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz – nie żałować 🙂
  • szczypta pieprz cayenne
  • woda do uzupełnienia

Na początku pozbądź się gniazd nasiennych z papryki. Paprykę upiecz w 220 stopniach w piekarniku aż skórka mocno się pomarszczy. Następnie upieczoną paprykę odstaw na 15 minut (pozwoli to na łatwiejsze ściągnięcie skórki).

Resztę składników (za wyjątkiem wody, soli i pieprzu) przełóż do blendera i zblenduj na wysokich obrotach. Na koniec dodaj wodę, przyprawy i delektuj się przepysznym smakiem ! 🙂

Niech #flow będzie z Wami! 🙂