Odżywki białkowe - WPC, WPI, WPH, WPA - jakie wybrać?
- Odżywki białkowe mają istotny wpływ na budowę oraz regenerację mięśni. Stanowią również ważne uzupełnienie codziennej diety
- Wybór odżywki białkowej powinien być zależny od naszej aktywności fizycznej oraz preferencji żywieniowych.
- WPC 80 to suplement przeznaczony dla początkujących oraz powinien być spożywane raczej poza oknem anabolicznym.
- WPI, WPH, WPA będą najlepszy rozwiązaniem dla osób zaawansowanych, ceniących najwyższą jakość, oraz tych zmagających się z nietolerancją laktozy.
Odżywka białkowa - rola w suplementacji
Odżywki białkowe w postaci białka serwatkowego spełniają szereg funkcji: uzupełniają naszą codzienną dietę, mają wpływ na budowanie oraz regenerację mięśni, zwiększają wydolność siłową podczas treningu, wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Niektóre badania wskazują również na możliwość poprawy glikemii poposiłkowej (a co za tym idzie – są pomocne w leczeniu cukrzycy typu 2) oraz okazują się niezwykle pomocne w chorobach nowotworowych gdy szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie odpowiedniej podaży białka u pacjenta onkologicznego.
Jeśli chodzi o utrzymanie oraz budowę masy mięśniowej, badania jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ odżywek białkowych, zwłaszcza tych opartych na białku serwatkowym. Przede wszystkim wspomagają znacząco reakcję hipertroficzną mięśni. Ponadto, bogaty aminogram zawarty w białkach (m.in. obecność wartościowej leucyny) powoduje, że nasze mięśnie regenerują się szybciej, pozwalając na częstsze i bardziej intensywne sesje treningowe.
Czy odżywki białkowe są bezpieczne? Jak każdy suplement dopuszczony do obrotu, odżywki muszą spełniać szereg wymogów zawartych w odpowiednich regulacjach prawnych, które stanowią gwarant ich bezpieczeństwa. Pisaliśmy o tym w naszym poprzednim wpisie, który znajdziecie tutaj: https://3flowsolutions.pl/2022/01/02/bezpieczne-suplementy-diety/
Jaką odżywkę wybrać? WPC 80, WPI 90, WPH, WPA a może WHEY MIX?
Jeżeli dopiero wchodzimy w świat odżywek białkowych, bogaty wybór produktów może być dla nas przytłaczający. Warto zatem rozróżnić kilka rodzajów suplementów opartych na białku serwatkowym: dzięki temu, będziemy mogli wybrać suplement najbardziej odpowiedni biorąc pod uwagę częstotliwość oraz intensywność treningów jak również naszą dietę.
WPC
WPC – koncentrat białka serwatkowego (z ang. Whey Protein Concentrate) – powstaje w trakcie procesu wytwarzania sera, z serwatki, gdy woda oraz kazeina zostały usunięte z końcowego produktu metodą filtracji lub mikrofiltracji. Jest to najmniej przetworzony rodzaj białka serwatkowego, cechujący się najdłuższym czasem wchłaniania – a zatem, najlepiej gdyby WPC było spożywane przez nas poza oknem anabolicznym, czyli w ciągu dnia, kilka godzin przed treningiem. Koncentrat będzie dobrym rozwiązaniem dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z siłownią – dzięki dodatkowym składnikom jest produktem najsmaczniejszym. Koncentraty zawierają różne oznaczenia cyfrowe oznaczające % zawartość białka w suplemencie diety. Toteż WPC 35 – będzie posiadać 35% białka, WPC 60 – 60% i odpowiednio WPC 80 – 85%.
WPI
WPI – izolat białka serwatkowego (z ang. Whey Protein Isolate) – to rodzaj białka serwatkowego, powstający poprzez ponowne przetworzenie koncentratu WPC i odizolowanie z niego większej ilości węglowodanów, tłuszczów oraz laktozy. Minimalna zawartość białka w końcowym produkcie musi wynosić minimum 90%, co powoduje, że suplement ten będzie droższy niż WPC. Niemniej jednak, dodatkowa filtracja powoduje, że izolat białka serwatkowego wchłania się szybciej niż jego poprzednik, będąc zarazem lepszą alternatywą do spożycia w czasie okna anabolicznego po wysiłku fizycznym. Posiada jeszcze więcej aminokwasów egzogennych niż koncentrat. WPI będzie świetnym wyborem dla osób z długim stażem na siłowni, trenujących często, jak również dla profesjonalnych sportowców.
WPH
WPH – hydrolizat białka serwatkowego (z ang. Whey Protein Hydrolysate) – pozyskiwany jest w procesie hydrolizy enzymatycznej peptydów zawartych w koncentratach lub izolatach białek serwatkowych. Dzięki temu aminogram tych produktów jest bogatszy niż w przypadku WPI lub WPC, a przyswajalność jeszcze szybsza – z tego względu, najlepiej gdyby był spożywany w godzinach okołotreningowych. Szczególnie polecany osobom zmagającym się z nietolerancją laktozy.
WPA
WPA – acidofilne białko serwatkowego (z ang. Whey Protein Acidophilus) – suplement białkowy, który dopiero niedawno pojawił się w segmencie odżywek białkowych. Jego innowacyjność polega na zmodyfikowanemu białku serwatkowemu, do którego dodane zostają prozdrowotne bakterie fermentacji mlekowej lactobacillus acidopfilus. Dzięki zawartości probiotyków białko to cechuje się bardzo niską immunoreaktywnością – będzie zatem doskonałym wyborem dla osób zmagających się z alergiami, w tym z nietolerancją laktozy. Ponad to, WPA znacząco poprawia rozwój naszej mikroflory jelitowej i wzmacnia ogólną odporność organizmu. Kwasy mlekowe zawarte w tym białku wykazują właściwości antyseptyczne. https://makromass.pl/wpa-innowacyjna-forma-modyfikacji-bialek-serwatkowych/
Rozbudowany aminogram gwarantuje najszybszą przyswajalność tych suplementów diety. Przykładowo, odżywka białkowa https://3flowsolutions.pl/produkt/wpa-jagoda-jogurt-2/ zawiera w sobie aż 17g BCAA w 100g.

WHEY MIX
Whey Mix to kompozycja protein, którą przygotowane poprzez wykorzystanie trzech odmiennych form serwatki – koncentratu WPC, izolatu WPI i hydrolizatu WPH. Zróżnicowana kinetyka wchłaniania wszystkich frakcji zapewnia optymalne uwalnianie zawartych aminokwasów i wartości odżywczych, co determinuje uniwersalne zastosowanie produktu. Dzięki temu MIXY białkowe sprawdzą się w każdym momencie dnia – rano jak dodatek do śniadania, po zrealizowaniu intensywnego treningu, pomiędzy posiłkami oraz przed snem. https://3flowsolutions.pl/produkt/whey-mix-truskawka/

Podsumowanie
Wybierając odżywkę białkową powinniśmy kierować się kilkoma aspektami ważnymi z perspektywy naszej diety, stylu życia oraz rodzaju i częstotliwości treningów. Dla osób które dopiero zaczynają ćwiczyć najlepszym rozwiązaniem będzie koncentrat białka serwatkowego. Dla bardziej zaawansowanych oraz profesjonalistów lepszą opcją będą WPI oraz WPH, cechujące się wyższą i szybszą przyswajalnością oraz bardziej rozbudowanym aminogramem. WHEY MIXy będą alternatywą dla wszystkich tych, którzy cenią sobie elastyczność zachowując tym samym wysoką jakość i przyswajalność białek w suplemencie.