W końcu zaczął się sezon na dynię, dlatego nasza dietetyk – Anna Zajdel – postanowiła się z Wami podzielić przepisem na dietetyczny krem z dyni! 😉
Dynia, oczywiście poza tym, że jest smaczna, posiada bardzo dużo właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, a dzięki zawartości witamin: A, C i E pomaga zachować młody wygląd skóry. Jednak to nie wszystko. Dynia pomaga również schudnąć! 😉
Dietetyczny przepis na zupę krem z dyni
Składniki:
- dynia
- czerwona soczewica
- do podania: np. nierafinowany olej rzepakowy,
- pestki dyni
- sól
- imbir
- majeranek
- kumin (kmin rzymski)
Wykonanie:
- Soczewicę gotuj 10 minut,
- Dynię obierz (za wyjątkiem dyni hokkaido), pokrój w kostkę. Nie musi być drobno.
- Do soczewicy dorzuć dynię i gotuj kolejne 7-10 minut.
- Wodę wlewaj stopniowo – po dodaniu dyni powinna nawet lekko wystawać ponad powierzchnię wody.
- Ugotowaną soczewicę i dynię zmiksuj. W razie potrzeby możesz dolać więcej wody.
- Dopraw wg uznania. 😉
- Krem możesz podać np. posypując pestkami dyni, migdałami w płatkach czy ziarnami słonecznika.
Na koniec dodaj odrobiny oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju i voilà – krem z dyni gotowy! 🙂
Niech #FLOW będzie z Tobą!
Last Updated on 10 listopada 2021 by mick