Krem z dyni – przepis

W końcu zaczął się sezon na dynię, dlatego nasza dietetyk – Anna Zajdel – postanowiła się z Wami podzielić przepisem na dietetyczny krem z dyni! 😉

Dynia, oczywiście poza tym, że jest smaczna, posiada bardzo dużo właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, a dzięki zawartości witamin: A, C i E pomaga zachować młody wygląd skóry. Jednak to nie wszystko. Dynia pomaga również schudnąć! 😉

Dietetyczny przepis na zupę krem z dyni

Składniki:

  • dynia
  • czerwona soczewica
  • do podania: np. nierafinowany olej rzepakowy,
  • pestki dyni
  • sól
  • imbir
  • majeranek
  • kumin (kmin rzymski)

Wykonanie:

  • Soczewicę gotuj 10 minut,
  • Dynię obierz (za wyjątkiem dyni hokkaido), pokrój w kostkę. Nie musi być drobno.
  • Do soczewicy dorzuć dynię i gotuj kolejne 7-10 minut.
  • Wodę wlewaj stopniowo – po dodaniu dyni powinna nawet lekko wystawać ponad powierzchnię wody.
  • Ugotowaną soczewicę i dynię zmiksuj. W razie potrzeby możesz dolać więcej wody.
  • Dopraw wg uznania. 😉
  • Krem możesz podać np. posypując pestkami dyni, migdałami w płatkach czy ziarnami słonecznika.

Na koniec dodaj odrobiny oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju i voilà – krem z dyni gotowy! 🙂

Niech #FLOW będzie z Tobą!